Doporučovaný od 1 900,00 Kč
V nákupním seznamu od
Vytvořte nový nákupní seznam

Yerba Mate

( Množství produktů: 514 )

Yerba maté, některými označovaný jako „čaj yerba maté“, je nálev vyrobený z Ilex paraguariensis – tropické rostliny pocházející z Jižní Ameriky. Je národním nápojem obyvatel Argentiny, Paraguaye, Brazílie a Uruguaye a již několik let si získává na popularitě i v jiných částech světa. Jaké jsou výhody yerba maté? Pro vysoký obsah kofeinu je nálev výborným stimulantem, reguluje krevní tlak, pročišťuje organismus a dodává hořčík, vitamíny a cenné minerální soli. Stále více lidí se přiklání k nálevu vyrobenému z yerba maté místo kávy a umělých energetických nápojů. A je yerba maté zdravější než káva? Absolutně! Protože nevyplavuje cenné minerály a nabízí stabilnější stimulační účinek. Více o vlastnostech čaje maté si můžete přečíst v dolní části tohoto textu, stejně jako v našem blogu. Pojďme se blíže podívat na to, jaké produkty najdete v našem online obchodě.

V obchodě MateMundo.cz najdete široký výběr různých odrůd originálního yerba maté přímo od renomovaných jihoamerických výrobců. Jsme přímým dovozcem většiny produktů. To nám umožňuje nabízet absolutně nejnižší ceny yerba maté na trhu. Žádný stacionární obchod s yerba mate nebo místní čajovny se s námi nemohou srovnávat! Bohatost nabídky je obrovskou devizou našeho obchodu MateMundo.cz. Máte zájem o klasické yerba maté? U nás si můžete vybrat ze spousty tradičních produktů, bez příchutí, přímo od značek, které jsou ve světě yerba maté legendární, jako jsou Taragüi, Rosamonte nebo Amanda. Přemýšlíte, která yerba maté by byla lepší – elaborada nebo despalada? Ať už preferujete kteroukoli možnost, v našem obchodě najdete to nejlepší mate s holemi i bez nich! Preferujete originální kompozice s aromatickými bylinkami, chutným ovocem a dalšími přísadami, které vytvářejí nejednoznačné kombinace? Vaši pozornost jistě upoutají produkty značek jako Guarani, Verde Mate Green, Yaguar a mnoha dalších! Nebo možná hledáte organické yerba maté s vysokou kvalitou a bez umělých přísad? Skvělé pro vás, máme na skladě mnoho druhů organicky certifikovaného yerba maté, mezi nimiž je zvláště pozoruhodná brazilská značka Soul Mate. Bez ohledu na to, jaké příchutě vás zajímají – yerba maté s bylinkami a ovocem, bio produkty nebo třeba 100% Ilex paraguariensis – v našem online obchodě najdete vše, na co máte chuť! Jemný ovocný tón přináší dotek sladkosti a lehkosti. Bylinky dodávají yerba maté hloubku a dodávají nálevu éterické aroma. Mohou mít také pozitivní vliv na zdraví. Byliny regulují chuť k jídlu, napomáhají metabolismu a dokonce stimulují mozkové funkce a... potenci! Takzvané yerba maté zelené je nejlepší kombinovat s bylinkami nebo ovocem. Je to dáno jeho vyváženou, svěží chutí, která se nevnucuje přílišnou hořkostí. Nejoblíbenější zelené yerba maté na trhu je brazilské verde maté. Najdete ho v téměř padesáti chuťových variacích! Máte-li jakékoli dotazy, tým našeho online obchodu yerba mate MateMundo.cz je vám k dispozici. Neváhejte, prohlédněte si naši nabídku, vyberte si, co vás zajímá a ochutnejte lahodné aromatické yerba maté. Na zdraví!

O Yerba maté - historie, účinky. Jak začít s pitím?

Yerba maté (zvané také jezuitský, paraguajský nebo misijní čaj) je aromatický nápoj pocházející z Jižní Ameriky, který dodává sílu a energii. Připravuje se z listů cesmíny paraguayské. Tento keř roste na pohraničí Paraguaye, Brazílie a Argentiny. V této oblasti (stejně jako v Uruguayi) je maté po staletí považováno za národní nápoj. Většina místních obyvatel ho pije každý den. Yerba maté je však v posledních letech stále oblíbenější i v naší kultuře – je zdrojem energie a má pozitivní vliv na zdraví. Dokonce se považuje za zdravější alternativu kávy.

Obsah. V tomto článku se dozvíte nejdůležitější informace o yerba maté, jako například:

Yerba maté – dar indiánských bohyň.

Historie yerba maté sahá do předkolumbovských dob. Jako první s jeho pitím začali Indiáni z kmene Guarani. Zjistili, že žvýkání listů a pití nápoje, který z listů připraví, účinně snižuje únavu a má blahodárný vliv na mysl. V tomto období ale místní netušili nic o plantážích a sušinu získávali pouze z planě rostoucích rostlin. Vzhledem k tomu, že tento keř není v přírodě příliš hojný, byl každý z nich považován za posvátný. Rozvinul se kult a už samotné pití yerba maté bylo formou mystického obřadu. O posvátnosti, která se s rostlinou spojovala, svědčí také její neodmyslitelné místo v mytologii kmene. Podle lidové legendy se cesmína na zemi objevila díky bohyním Yari a Arai. Přijaly lidskou podobu a během procházky po džungli je napadnul jaguár. Vyvázly živé a zdravé pouze díky pomoci myslivce jménem Guarani, který divoké zvíře zabil jediným šípem. Když se bohyně vrátily zpět na nebe, rozhodly se svého zachránce odměnit. V noci před jeho domem zasadily tajemná modrá semínka. Myslivec ráno našel několik malých keříčků s listy sytě zelené barvy. Byla to už zmíněná cesmína paraguayská, která se od tohoto okamžiku považuje za symbol přátelství a míru.

Zmínka o pití yerba maté v minulosti.

Yerba maté a jezuité.

Období španělské konkvisty mělo pro kmen Guarani a jeho posvátnou rostlinu naštěstí mírnější průběh než pro ostatní národy Ameriky. Indiány nepotkal smutný osud jako tomu bylo v případě Aztéků a Inků. Šíření křesťanství, které na tomto území měli na starost jezuité, bylo založeno na budování státu, který neměl v dějinách obdoby. Měla v něm vládnout vzájemná úcta a sociální spravedlnost. Klášterní bratři řešili nejen duchovní problémy, ale usilovali také o rozvoj řemesel a rolnictví. Díky znalostem evropských mnichů se povedlo založit první plantáže cesmíny paraguajské. Začalo se také s vývozem suroviny do jiných provincií. Yerba maté si popularitu získalo rychlostí světla. Už brzy se stalo oblíbeným nápojem na území celé středo-jižní oblasti kontinentu.

Na toto území přicházelo stále více imigrantů a s jejich přílivem začaly jako houby po dešti růst nové plantáže a značky. Mnoho z nich funguje dodnes. Rostlina byla snadněji dostupná a nápoj si oblíbili lidé ze všech společenských tříd. O jeho oblíbenosti svědčí i zmínky v argentinské literatuře a umění z 19. století. Hlavním symbolem argentinských kovbojů divokých jižních plání – Gaučů – byl hrnek plný blahodárného yerba maté. Gaučové patří dnes mezi národní symboly a neoddělitelnou součást folkloru. Je nad slunce jasné, že Latinoameričané mají yerba maté v krvi!

Horké yerba maté s bombillou.

Jak se yerba maté vyrábí?

Od okamžiku, kdy se na keři objeví první lístky, do chvíle jejich balení do obalu uběhne hodně času. Keře rostou na plantážích nebo v lesích a listy se sklízí od května do října. Zemědělci odříznou větve a provádějí počáteční selekci listů, které se poté v továrně vysuší a rozdrtí na menší části. Rozdrcená směs je později uložena v klimatizovaných skladech. Na další kroky si tam počká od 8 měsíců až do 2-3 let. Další postup závisí na tom, jaké vlastnosti má mít výsledný produkt. Čím déle sušina leží ve skladě, tím lahodnější chuť bude mít připravený nápoj. Před zabalením do obalu prochází sušina ještě jedním drcením. Jednotlivé druhy yerba maté se od sebe liší množstvím větviček, pylu nebo dalších ingrediencí s příchutí. Ty se přidávají až na samotný konec. Výše popsaný postup zpracování cesmíny se používá v Paraguayi a Argentině. Brazilci většinou listy vůbec nesuší dýmem a následně je neskladují. Ve výsledku vzniká druh yerby maté (známý také jako chimarrao), který má sytě zelenou barvu a lahodné trávové aroma.

Jaké jsou účinky yerba maté? Vliv nápoje z cesmíny na organismus.

Yerba maté je zdrojem látek, které působí blahodárně na zdraví, také obsahuje vysoké množství přírodního kofeinu. Podle druhu yerby maté se jeho obsah pohybuje od 0,5 g do 1,5 g na 100 gramů sušiny. Energii tělu dodají i theobrominy a theofyliny obsažené v yerba maté. Aktivní látky a vitamíny pronikají do organismu člověka přes žaludek a tenké střevo. Poté putují do tkání. Výsledkem je stimulace centrální nervové soustavy, správné fungování svalů, srdce a rychlejší spalování tuků. Yerba maté má pozitivní vliv na správné fungování ledvin a podporuje produkci žaludečních šťáv. Zvyšuje krevní tlak a teplotu těla a zároveň snižuje napětí cévních stěn. Zázračné účinky nápoje se projevují snížením únavy a výrazným zlepšením nálady. Mezi další pozitivní účinky patří i zvýšená fyzická aktivita a lepší psychická pohoda. Není překvapení, že tento „přírodní doping“ vyhledávají i sportovci a lidé pracující v umělecké oblasti.

Yerba maté versus káva. Co je zdravější a dodá více energie?

V poslední době roste počet lidí, kteří upřednostňují yerba maté před šálkem černé kávy. Toto rozhodnutí je založeno na racionálních argumentech. Podívejme se na ně blíže. Oba nápoje obsahují kofein, který je zdrojem energie. Klasicky připravená káva obsahuje od 380 do 650 mg zmíněné látky. Yerba maté ji má o trochu méně. Proč je i navzdory tomu yerba maté lepší volbou? Rozhodující jsou detaily. Nápoj připravený z cesmíny obsahuje více látek prospěšných pro naše tělo. Ve 100 ml je obsaženo až 6 vitamínů, mikro a makroelementy, draslík, niacin, lutein a fosfor. Po vypití kávy sice pocítíme zvýšené množství energie, po krátké době však dochází k jejímu snížení a přidá se také pocit celkového vyčerpání. Hlavní příčinou je skutečnost, že káva odbourává zásoby hořčíku v organismu. S yerba maté můžete na tento nepříjemný pocit zcela zapomenout! Nárůst energie bude méně intenzivní, bude však trvat déle a déle se i udrží. Při opakovaném zalévání směsi naše tělo získá vyvážené dávky látek a živin. Energie se bude uvolňovat postupně a její hladina bude stabilní.

Yerba maté. Jak začít s pitím?

V předešlé části tohoto článku jsme vám objasnili, co je yerba maté. Mohli jste si přečíst o příběhu jeho původu a kulturním významu, vysvětlili jsme vám jeho nejdůležitější vlastnosti. Všechno potřebné už víte, nadešel čas tyto poznatky uplatnit v praxi! Pokud chcete začít s pitím nápoje z cesmíny, který je plný energie, musíte si pořídit nezbytné příslušenství.

Bombilla na yerba maté, neboli speciální filtrující brčko

Abyste si mohli naplno vychutnat nápoje připravené z cesmíny paraguajské, budete potřebovat bombillu. Jedná se o filtrující brčko na yerba maté. Vzhledem k velkému množství drobné sušiny v nápoji je vskutku užitečným pomocníkem. Většina modelů má tvar prodloužené rourky, která je vyrobená z kovové slitiny, zřídkavě i ze dřeva. V horní části má profilovaný náustek. V dolní části je většinou filtr. Jednotlivé filtry se liší v závislosti na modelu, mohou mít různé tvary. Mezi nejoblíbenější patří ploché filtry zvané také lžičkové. Jsou vhodné pro většinu druhů sušin. V případě drobnějších směsí budou vhodnější volbou filtry s trojitým filtrováním. Pod vnější „vrstvou“ filtru se nacházejí ještě další dvě vrstvy. Díky nim se vám do úst nedostane ani ta nejmenší částečka směsi. Na podobném principu fungují i bombilly ve stylu „bomby“. Na trhu jsou dostupná i brčka na yerba maté, která mají na konci pružinu ve tvaru spirály. Tento druh brčka ale neprofiltruje nápoj až tak důkladně. Dobře však poslouží při pití směsí yerba maté, které obsahují větší kusy listů.

Matero, neboli hrnek na yerba maté.

Ve vaší sbírce nesmí chybět ani hrnek na náš skvělý nápoj. Máte neomezený výběr. Jednotlivé názvy hrnků se mohou lišit v závislosti na jejich tvaru a materiálu, z jakého jsou vyrobeny. Termín „Matero“ slouží jako všeobecný název. Používáním tohoto termínu se myslí hrnek na yerba maté libovolného tvaru a z libovolného materiálu.

Jedná se o druh tropické tykve, který je vysušený a vydlabaný. S jejím používáním začali Indiáni kmene Guarani ještě před příchodem Evropanů. Dodnes patří mezi oblíbené „hrnky“ na yerba maté, i když ji postupně nahrazují praktičtější hrnky matero vyrobené z keramiky nebo dřeva palo santo. Termínem „tykev“ (stejně jako je tomu v případě „matero“) se označují všechny hrnky používané k pití yerba maté.

Keramické hrnky na yerba maté jsou oblíbenou volbou milovníků tohoto nápoje. Jejich obrovskou výhodou je nízká cena a vysoká odolnost vůči mechanickému poškození. Keramické tykve lze navíc snadno umýt. Jsou vhodné zejména pro ty, kteří hledají hrnky s větším objemem. Do tykve tohoto druhu se vejde velké množství lahodného nápoje.

Sestra klasické tykve. Vyrábí se z jiné části tykve – blíže stopky. Díky tomu má mírně odlišný tvar. Slouží však pro stejné účely jako její sestra. Je oblíbená zejména v jižní Brazílii. Většinou se v ní podává místní specialita – zelené chimarrao se spoustou pylu.

Poznávací znamení každého argentinského Gauče. Jedná se o podélný „hrnek“, který je vyrobený z kravského rohu. Většinou má speciální držadlo, díky kterému ho lze zavěsit na krku. Existují i alternativy, některé guampy jsou vyrobeny ze dřeva.

Mýtické dřevo palo santo se získává ze stromu z čeledi březulovité, který roste na území Jižní Ameriky. Za neobvyklý název (ze španělštiny: „svaté dřevo") vděčí vonné pryskyřici, která má nádhernou uklidňující vůni. Palo santo se používá i v lidové medicíně a často je hlavní ingrediencí kadidel. Vyrábějí se z něj i hrnky na yerba maté. Éterické aroma dřeva tvoří skvělou kombinaci s přirozenou hořkostí nápoje! Tykve ze dřeva palo santo mohou mít různé tvary. Všimli jsme si, že milovníci maté nejčastěji sahají po těch s vnějším kováním.

Co je curado matero? Jak na to?

Curado je proces přípravy hrnku pro použití. Slouží především k jeho zpevnění a jeho cílem je zabránit protékání. Technika curado záleží na druhu hrnku, který používáte.

    • curado kalabasy (tykve)

Kalabasa (tykev) je druh tropické dýně, která po vydlabání slouží jako hrnek. Před prvním použitím se do ní doporučuje nasypat trochu sušiny. Poté se do ní vlije teplá (nikoli vroucí) voda a odstaví se přes noc. Vysušené zbytky plodu změknou a na další den je lze bez obtíží vydlabat. Celý proces se opakuje ještě jednou a tykev lze poté bez obav používat.

    • curado pro keramické hrnky

Hrnky vyrobené z hlíny nevyžadují speciální péči. Před prvním použitím je stačí zalít a vymýt vroucí vodou.

    • curado dřevěných matero

Matero vyrobené ze dřeva (nejčastěji z palo santo nebo algarrobo) je třeba pečlivě opláchnout pod tekoucí vodou. Po vyschnutí se doporučuje vnitřní stranu hrnku potřít olivovým nebo jiným jedlým olejem (podle vlastního výběru). Poté se olej musí vstřebávat dva dny. Pokud je vnitřek hrnku i nadále mastný, vytřete ho suchým hadříkem. Poté do hrnku nasypte sušinu a zalijte ji vodou o teplotě 80 stupňů. Zalité matero poté nechte odstát přes noc. Ráno ho stačí umýt pod tekoucí vodou a máte hotovo!

Druhy yerba maté

Svět yerba maté je velice různorodý. Různé druhy sušin mají různé vlastnosti. Na chuť a vlastnosti mají vliv: charakter a oblast plantáže, druh půdy, technologie použité při pěstování a zpracování, způsob sušení a balení. Podle těchto kritérií se jednotlivé druhy yerba maté dělí na:

  • Elaborada / Elaborada con palo — tradiční yerba maté s větvičkami a malým množstvím pylu. Po sklizni se suší horkým dýmem. Poté ho několik měsíců skladují v chladné místnosti. Nejoblíbenější je v Argentině a Paraguayi. Sušina z Paraguaye se vyznačuje mírně intensivnější chutí.

yerba maté Rosamonte yerba maté Guarani — Paraguayi yerba maté Yaguar

  • Despalada / Sin palo – ze španělského „bez větviček”. Proces jeho výroby je podobný jako v případě tradiční elaborady. Jediný rozdíl spočívá v tom, že při zpracování se odstraňují kousky větviček. Výsledkem je sušina, která se skládá výlučně z listů s různým obsahem pylu. Větvičky neobsahují kofein, despalada bez větviček proto poskytne tělu více energie.

Yerba Mate Soul Mate Yerba Mate Rosamonte — yerba mate

  • Suave — tradiční yerba maté s jemnější chutí ale stejným obsahem kofeinu. Jemnější chuť má díky delšímu skladování sušiny v přísně stanovených podmínkách.

rosamonte suave — yerba mate

  • Sin humo / Sušené vzduchem / Yerba maté green — druh yerba maté, který se během zpracování suší vzduchem, ne dýmem (jako je tomu v případě jiných druhů yerba maté). Díky tomu má zářivě zelenou barvu a jemnější, méně horkou chuť. Obsahuje však podobné množství kofeinu jako je tomu u směsí sušených dýmem. Zelené yerba maté chutná skvěle v kombinaci s ovocem nebo jiným bylinkami. Je vhodné pro začátečníky. Mezi nejoblíbenější značky patří brazilská značka Yerba Mate Green — Verde Mate

Yerba maté green — Verde Mate Green

  • Con hierbas / bylinné — yerba maté se směsí bylinek. Má formu sušin, olejů nebo aromat. V závislosti na obsahu směsi mají tyto směsi různé blahodárné účinky pro zdraví.

Yerba Mate Guarani Yerba Mate CBSe Yerba Mate Verde Mate

  • Con frutas / ovocné — yerba maté s ovocem nebo ovocnými aromaty. Nápoje z tohoto druhu sušiny chutnají skvěle teplé, ale i studené.

Yerba Mate CBse yerba Mate — Verde Mate Green yerba mate guarani

  • Organica / Organické — tato kategorie nesouvisí s chutí, ale s technikou sklízení a zpracování sušiny. Při nákupu organického yerba maté můžete mít jistotu, že bylo vyrobeno v souladu s pravidly ekologického zemědělství. Jedním z nejslavnějších certifikovaných yerba maté je Soul Mate Organica.

Všechny druhy najdete u nás na stránce MateMundo.cz – yerba maté online obchod.

Yerba maté – Soul Mate

Jaké je nejlepší yerba maté pro začátečníky?

Často se nás ptáte, jaké yerba maté koupit, když s pitím tohoto nápoje z cesmíny teprve začínáte. Vůbec nás to nepřekvapuje. Bohatý výběr yerba maté v našem internetovém obchodě se může na první pohled zdát trochu matoucí. Yerba maté má charakteristickou hořkou chuť a intenzivní rostlinné aroma. Většinou nějakou dobu trvá, než si na chuť zvyknete a začnete si užívat pití maté. Naštěstí existuje mnoho různých způsobů, jak zjemnit silnou chuť yerba maté. Chuť se zjemňuje prostřednictvím technik použitých při zpracování listů nebo díky různým příchutím v podobě bylinek a kousků ovoce. Právě tyto druhu yerby jsou vhodné pro začátečníky. Doporučujeme produkty značky Yerba Mate Green – Verde Mate. Sušina má jemné trávové aroma díky sušení listů pomocí horkého vzduchu. Navíc si můžete vybrat z mnoha druhů s ovocem a bylinkami. Přírodní rostlinné ingredience jako například máta, guarana, cist nebo sušené ovoce chutnají v kombinaci s yerba maté skvěle. Mají také blahodárný vliv na zdraví. Začátečníkům bude chutnat zejména jemné Verde Mate Frutos Tropicales s tropickým ovocem. Dokonalé osvěžení zaručí Verde Mate Menta Limón s citronem a mátou. Doporučujeme také Verde Mate Energia Guarana, které má nejvyšší obsah energie. Skvěle chutná je i yerba maté Yaguar. Patří mezi klasické yerba maté, liší se však dlouhým obdobím skladování. Po sklizni a sušení leží cesmína ve skladě až 18 měsíců. Za tu dobu se všechny chutě dokonale propojí. Výsledkem je lahodný nápoj s jemným aroma. Začátečníkům bude chutnat jak v tradičním provedení, tak i v kombinaci s ovocem nebo bylinkami. Pokud kupujete Yaguar poprvé, doporučujeme především: Yaguar Maracuya, Yaguar Pomelo nebo Yaguar Naranja.

Pokud upřednostňujete produkty bez ovocných nebo bylinkových směsí, také určitě najdete něco pro sebe. Pro začátečníky doporučujeme produkty označené heslem „suave”. Toto španělské slovo znamená v překladu „jemný“. Jednotlivé druhy yerba maté suave mají jemné aroma a lahodnou chuť, která osloví zejména začátečníky. Dodají vám energii stejně jako klasické produkty. Při hledání yerba maté suave doporučujeme i produkty Rosamonte Suave. Rozhodně nebudete litovat!

Mnoho milovníků maté tvrdí, že je těžké určit, které yerba maté je nejvhodnější pro začátečníky. Tvrdí, že všechno závisí na preferencích a na začátek doporučují vyzkoušet hned několik druhů yerba maté a jeho příchutí. Pokud jste stejného názoru, doporučujeme vám vyzkoušet vzorky yerba maté 50 g. Každý vzorek bude stačit na přípravu přibližně dvou nápojů. Díky takové sadě se seznámíte s různými druhy yerba maté, aniž byste museli kupovat větší balení. Vzorky 50 g z našeho obchodu MateMundo.cz – yerba maté online obchod, jsou k dispozici v několika velkých sadách. Každý si v nich najde něco pro sebe!

Jak připravit yerba maté?

    1. Vsypte yerba maté do hrnku. Španělé do hrnku dávají přibližně ⅔ jeho celkového objemu. Pokud však nechcete, aby byl váš nápoj příliš hořký, vsypte přibližně ¼ celkového objemu hrnku (2-3 lžíce).

Matero se sušinou

    1. Hrnek nahoře zakryjte dlaní, otočte ho dnem vzhůru a několikrát ním zatřeste. Díky tomu se nahrubo mleté kousky sušiny dostanou na dno. Děláme to, protože na dně bude i konec vašeho filtrujícího brčka bombilly. Díky tomuto postupu se filtr neucpe.

Matero v šikmé poloze

    1. Nakloňte hrnek, aby sušina ležela šikmo (v úhlu 45 stupňů). Položte bombillu na vzniklý kopeček.

Matero s bombillou

    1. Opatrně vlijte trochu studené vody a navlhčete sušinu. Díky tomu si nápoj déle udrží svou chuť a energii, aniž by se znehodnotily jeho blahodárné účinky.

Matero zalévané vodou

  1. Dolijte horkou vodu až k okrajům (její teplota by neměla překročit 80 stupňů). Chvíli počkejte a vychutnávejte si skvělý nápoj!
  • V závislosti na druhu sušiny můžete do hrnku dolít vodu hned několikrát. Pokud yerba maté ztratí chuť, přestaňte dolévat a připravte nový nápoj.
  • Do nápoje můžete přidat vaše oblíbené bylinky, med, citron nebo jiné ingredience.

Čerstvě připravené yerba maté

Tereré neboli yerba maté nastudeno!

Na mořských březích Paraguaye panuje během léta nesnesitelné horko. Asi nás nepřekvapí, že v tomto období místní neholdují horkým nápojům. Zdejší obyvatelé ale mají lék na vysoké teploty – tereré. Pod líbivým názvem se skrývá... yerba maté podávané nastudeno! Postup přípravy se trochu liší od toho tradičního. Stačí, že horkou vodu nahradíte chlazenou a do nápoje přidáte několik kostek ledu. Už po několika minutách si můžete vychutnat nápoj, který vás příjemně osvěží a dodá vám energii díky dávce přírodního kofeinu. Vodu můžete navíc nahradit i chlazeným ovocným džusem! Této alternativě se říká tereré na ruský způsob. Údajně jej vymysleli ruští dobrovolníci bojující v paraguayské armádě na začátku 20. století.

FAQ – všechno, co chcete vědět o yerba maté, ale bojíte se zeptat ;)

Yerba Mate — Otázky zákazníků

    1. Co je Yerba maté?

Yerba maté (paraguayský čaj, Ilex paraguariensis, indiánské caá mati, caá mate). S pitím nápojů yerba maté jako první začali lidé z kmene Guarani. Sušinu získávali ze sušených a mletých listů, někdy i s větvičkami. Název yerba maté pochází z upraveného latinského slova herba – bylina a mati. Mati v kečuánštině znamená tykev – hrnek na louhování čaje.

    1. Jaké jsou účinky Yerba maté?

Yerba maté reguluje krevní tlak a snižuje napětí kosterních svalů. Napomáhá trávení, posiluje nervovou soustavu a stimuluje práci srdce. Nápoj obsahuje většinu vitaminů a minerální soli, má vysoký obsah xantinů (kromě kofeinu obsahuje i theobromin a theofylin). Obsahuje také antioxidanty s protirakovinnými vlastnostmi. Yerba maté má rovněž blahodárný vliv na vlasy a nehty.

    1. Je Yerba maté stimulant?

Vzhledem k obsahu složek, které dodávají energii a xantiny, které regulují práci nervové soustavy (deriváty kofeinu) lze Yerbu maté zařadit mezi stimulanty.

    1. Čím se Yerba maté liší od kávy?

Yerba maté je především skvělým zdrojem hořčíku a neodbourává ho z těla jako je tomu v případě kávy. Káva vám rychle dodá energii. Ale tento stav trvá jen krátce. Po vypití kávy už brzy začnete cítit únavu. Yerba maté uvolňuje kofein postupně, díky čemu se cítíte plní energie delší dobu. Yerba maté kromě hořčíku obsahuje i spoustu vitaminů: B, C, A.

    1. K čemu slouží to brčko s dírami (bombilla)?

Kovové nebo bambusové brčko s otvory na konci slouží k filtraci nápoje od sušiny. Listy Yerba maté se louhují podobně jako většina sypaných bylinných čajů – sušina nepadá na dno hrnku. Pro pohodlnější pití čistého nápoje bylo vyvinuto brčko zvané bombilla.

    1. Jaká je nejlepší teplota vody pro přípravu Yerba maté?

Sušinu se doporučuje zalévat vodou s teplotou ne vyšší než 75 stupňů Celsia. Důležité je, aby nápoj neztratil svou „sílu“ a chuť! Yerba maté je vyrobeno ze všestranné rostliny. Skvělou chuť si můžete vychutnat i v podobě studeného osvěžujícího nápoje (Tereré). Můžete použít i horkou vodu, ale při příliš vysoké teplotě Yerba maté ztrácí své blahodárné vlastnosti. Pokud cesmínu paraguayskou zalijete vroucí vodou, ztratí všechny živiny.

    1. Lze Yerbu maté pít nastudeno?

Yerbu maté lze zalít chlazenou vodou. Yerba v kombinaci s ledem, bylinkami, limetkou, jiným ovocem nebo džusy je v Jižní Americe velice oblíbená. Za horkého počasí patří mezi vyhledávané nápoje. Dokonce platí, že čím chladnější je voda, tím vyšší kvalitu má připravený nápoj. Tomuto způsobu přípravy yerby se říká tereré.

    1. Mohou Yerba maté pít i děti?

Argentinská vláda před lety zařadila do školního stravování dětí i nápoj z cesmíny paraguayské. Yerba maté bylo považováno za doplněk stravy. Tento program platil pro chudé rodiny, které si plnohodnotnou stravu nemohly dovolit. Vzhledem na obsah kofeinu jej však nedoporučujeme podávat malým dětem.

    1. Sin Palo, Con Palo – o co se jedná?

Sin Palo je sušina Yerba maté, která neobsahuje větvičky (pouze listy). Listy s obsahem větviček mají název Con Palo.

    1. Co je Palo Santo i Algarrobo?

Palo Santo a Algarrobo patří mezi nejpopulárnější druhy dřeva, ze kterých se vyrábějí hrnky na Yerba maté.

    1. Koupil/-a jsem Yerba maté, ale nemám bombillu. Co mám udělat?

Ano, tento pocit dobře známe… omlouváme se za poučující tón, ale stává se to často. Pamatujeme na naši první přípravu yerba maté. Nevadí, když nemáte bombillu. Použijte sítko na čaj, posloužit může i french press na kávu. Bohužel lepší radu, jak si v této situaci poradit, nemáme. Problém je v tom, že můžete mít problém s těmi nejmenšími částečkami sušiny. Maté totiž obsahuje ještě drobnější částečky než klasický sypaný čaj. Navíc směs maté nesestoupí na dno – a to může být problém. V tomto případě si můžete pomoci díky sítku na čaj nebo french pressu.

    1. Jaké Yerba maté vybrat na začátku?

Začátečníkům doporučujeme, aby si zakoupili vzorky z každého druhu Yerba maté.

    1. Čím se od sebe liší jednotlivé značky Yerba maté?

Liší se vzhledem, vůní, množstvím pylu, složením, chutí a způsobem sušení. Mohou obsahovat pouze listy nebo listy s větvičkami v různých poměrech. Do yerba maté se také přidávají kousky ovoce nebo je ochuceno příchutí.

    1. Pro koho je určeno Yerba maté?

Yerba maté je stimulant, takže by ho neměly pít malé děti. Nemůžou jej pít také těhotné a kojící ženy a lidé s poruchami trávení.

    1. Mohu Yerba maté pít během držení diety, pomůže mi zhubnout?

Samozřejmě – jedná se o účinný nápoj na hubnutí, který navíc snižuje pocit hladu.

    1. Musím pít Yerba maté pouze z tykve?

Pijeme z toho, co máme nejraději. Hliněné, keramické hrnky, Palo Santo a Algarrobo matera, ale nejčastěji se používá calabaza. Pro zlepšení chuti i estetiky se proto doporučuje pití z calabazy.

    1. Proč je moje bombilla ucpaná? Proč se přes filtr dostává sušina?

Nezapomeňte na správný postup při přípravě Yerba maté a nikdy nápoj nemíchejte. První hlt yerby maté se většinou vyplivuje.

    1. Yerba maté – online obchod nebo kamenný obchod?

Doporučujeme nakupovat online. Hlavním důvodem jsou ceny produktů – v kamenných obchodech jsou několikanásobně vyšší.

    1. Protéká mi tykev, co se děje?

Aby se zabránilo protékání tykve, proveďte tzv. curado. Je to druh přípravy hrnku k použití maté. Sušinu zalijte teplou vodou s teplotou asi 75 stupňů Celsia a směs nechte odstát přes noc. Poté vydlabejte vnitřek tykve, aby v ní nezůstaly zbytky dužiny a semínka. Tykev by měla být po celou dobu vlhká.

    1. Co je Alpaka?

Jedná se o tzv. nové stříbro – podle polského standardu jde o „mosaz s vysokým obsahem niklu“. Je to stříbřitě bílá slitina obsahující 40-70 % mědi, 10-20 % niklu a 5-40 % zinku.

    1. Jaký hrnek mám vybrat?

Vše záleží na vašem vkusu, v naší nabídce najdete velký výběr všech druhů hrnků. Od keramických (snadno se udržují čisté) až po originální jihoamerické tykve a matera. Díky nim se budete cítit jako skutečný Matéista!

Yerba Maté online obchod – MateMundo.cz

pixel