Typy yerbamatistů

2017-10-23



Typy yerbamatistů

Stéjně jako Angličani se svým čajem, Škoti s whisky a kolumbíjci s kávou, tak uruguayci a argentínci jsou spojováni s yerba mate. Níže jsem uvedl několik typických yerbamatistů – který vistihuje právě Vás? 

Ranní ptáče
Vstává kolem 4 hodiny ranní a hnedka má namířeno směrem do kuchyně. Ruce má roztřesené, zvedajíc starou konvici která nikdy neopustila své místo na hořiči. Ranní ptáče pracuje na ranní směně v továrně, jezdí taxíkem, nebo je vrátný. Je přesvědčený, že slunce nevýjde dříve než si nedá doušek yerba. Nacházime se na předměstí Buenos Aires, venku již slyšíme ptáčky cvrlikat , v kuchyni je ale ticho. Náš hrdina slyší jenom tikající nástěnné hodiny a kouká směrem na balení Rosamonte které se nachází na kuchyňském stole. Stará konvice již píská na poplach, čím probouzí hrdinu ze svých myšlenek. Nalívá nesmyslně horoucí vodu do tykve a pomaličku srká horoucí odvar. V rádiu hrají Julio Sosa a Carlos Gordel. Jeho máte je hořka... mooc hořká. Právě teď je ta chvíle zapařit si máte které si odnese do práce.

“Al Francescoli”
Toto je tip člověka který denodenně opouší svůj dům společně s termoskou v podpaží. Rád nosí šortky, žapky a obyč tryka. Pije mate od rána do večera. “Al Francescoli” má těžkou práci. A co dělá? Má vlastní konzum, a někdy pracuje na benzínce. O yerba mluví jako o příteli. Má rád koketovat a vykládat se svými klienty. Oblíbená chuť tohoto hrdiny? Hořkost. Jeho oblíbená yerba? SaralubCanarias. Yerbu pije ze staré kožené tykve, kterou si koupil před léty v El Palmara.

Muffinka
Toto je tip ženy, který si celý den dopřává lahodnou yerba mate přitom sledujíc seriály v TV, mezitím co její děti dovádí vedle v pokoji. Každý den odpoledne se na návštěvu zastaví její kamarádky, a společně „prodrbou” sousedy, opylují si nechty a projedou celý katalog Avonu. Muffinka, miluje slazené mate – Cbse. Večer shlédne společně s kamarádkami nějakou supr telenovelu v TV, dopřávaje si chutné sušenky.

Městský Gaucho
Tento měšťanský tip nevnímá mate jako společenskou aktivitu, spíše jako povinnost. I když velmi často bydlí v nejluxusnějších částech města, tvrdí že od tamtud, ale nepochází. Pravý Guacho miluje sledovat zápasy pólo, a sní o tom, že se z něj jednou stane Adolfito Cambiaso. Bohužel mu chybí kůň, který je nezbytný pro tento sport, a tak si radši obleče růžové triko a cítí se rázem opravdově. Má koženou tykev se stříbrnou bombillii, kterou dostal jako narozeninový dárek. Městský Guacho miluje La Merced nebo Campo y Monte, které si dopřává s přiměřeným množstvím cukru nebo medu.

FUNDAMENTALISTA
Bezpochyby nejvíce otravný materos. Fundamentalista si často přinese z města novinky a ristuály spojené s pitím yerba, které chce všem hnedka říct. Věří, že né yerba mate ale člověk se musí přispůsobit tomuto nápoji. Bombila musí být vložená do tykve pod správným ůhlem, a teplota vody musí být akorát, a při doslazování cukrem si musíte dát pozor na správny rytmus míchání. Samozřéjmě nikdy nepoužívá žádné umělé sladidla, mohly by totiž zaneřádit mate. Fundamentalista nemá rad všechny, kteří nedodržují správny postup přípravy. Svou tykev si hlídá jako oko v hlavě a nikomu by jí nikdy nepůjčil. Oblíbené mate? Nobleza Gaucha.

DIPLOMATA
Diplomati jsou opaky fundamentalist. Chtějí vyzkoušet cokoliv. Yerba si dopřejí s kýmkoliv a kdekoliv, a při tom si zapálí cigaretu. Dyplomata je takový tip, který často zapomíná o své dříve připravené mate. Po několika hodinách si vspomene že si nějakou mate připravil a tak vyhodí žvíkačku do koše a dá se od pití. Je mu jedno zdali je nápoj teplý či studený. Nemá žádnou oblíbenou značku. Vypije každý nápoj – teplý, studený, hořký, s klacíky i bez…- každý mu chutná stéjně.

Holka s vyžších sfér
Toto je holka, která se vyzná ve všem, ale nikdy nepřizná že nenávidí yerba máte. Zkouší vyměnit oblíbenou kávu za yerba máte už několik let, ale pořád se jí to nedaří. Pořád si kupuje nové bombilly a tykve v domění, že se jí jednou pití yerba mate zalíbí. Bohužél nemá to žádný smysl. Její kuchyňská linka vypadá jako argentínský obchod s yerba mate. Když dorazí známí, naservíruje jim přeluhovanou, mdlou mate. Podle ní problém se skrývá v samotné yerbě nebo konvičce nebo vodě.... a né v způsobu přípravy.

Prasátko
Prasátko nepije skoro vůbec yerba máte, ale když už se do toho pustí tak velmi nechutným způsobem. Zaprvé nikdy nemění yerbu. I po 5-6 zapařování jen do teplé vody dodává lístky nové yerba. Aby mu yerba ještě více chutnala dodává do ní mléko, cukr, sirup, kávu, citrón, nebo čerstvou kůži s pomeranče. Jeho tykev byla kdysi kožená dnes vypadá jako plesnivý, dutý kmen. A jeho oblíbene yerba ? Toto nedokážu určit, jelikož své yerba uchovává v staré krabičce od sušenek z roku 1986 

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více zde.
Rozumím
pixel