Jak vzniká yerba mate?

2017-11-06



Jak vzniká yerba mate?

Jak vznikají vysušené a rozdrcené lístky ? Není to vůbec jednoduchý a rychlý postup. Na celé produkci pracuje mnoho lidí, strojů a zařízení dlouhé týdny. Každý producent má vlastního technika, díky čemu stejná rostlina má mnoho chutí.


Nejprve se Cesmínu paraguayskou pěstuje ve sklenicích cca 8 měsíců a teprve pak, po řádném vyklíčení a dosáhnutí správné výšky, se Cesmínu paraguayskou přemístí na plantáže. Z plantáží pak Cesmína putuje do lesů nebo na pole, kde roste přibližně 2-5 let. Po této době je teprve vhodná k první sklízni.Období od května do října je obdobím sklizně, jelikož v této době rostliny mají tendenci k rychlému růstu. Jak vypadá sklizeň yerba mate? Speciální stroje nebo zaměstnanci s pilami a mačetami vyráží do lesů nebo na pole, kde osekávají vybrané větve. Díky tomu se stromy mohou svévolně rozrůstat. Proces rozrůstání však může trvat klidně i další tři roky a teprve pak je rostlina znovu vhodná ke sklízni. Po vytřídění nejkvalitnějších lístků se tyto zabalí a odvezou k dalšímu zpracování do továrny.

Cesmína paraguayská se suší velmi rychle na přímém ohni nebo na speciálních válcích tak, aby byla rovnoměrně vysušená. Čas sušení je v rozmezí od 20 do 30 s při teplotě cca 600°C. V průběhu sušení lístky ztrácí 20proc. své váhy. Po této rychlé fázi přichází na řadu pomalejší sušení, které trvá 12 – 24 hodin. Lístky a větvičky putují do místnosti o teplotě od 80 do 90°C, kde ztrácí skoro veškerou vodu z těla.

Po vysušení přichází na řadu další fáze - balení sušiny do pytlů z přírodního materiálu. Tyto pytle jsou přemístěny do speciální klimatizované místnosti, kde čekají od 8měsíců až do 2/3let na expedici. U brazilského yerba nemá tento proces své místo, a proto v jeho případě yerba putuje ihned na rozdrcení. Paraguayské yerba pro změnu můžeme přirovnat k vínu, které musí nejdřív odležet a teprve pak se může podávat. Předposlední částí celého procesu vzniku yerba je drcení lístků a větviček, kde se rozhodne zdali bude směsice pouze z lístků ( sin palos nebo despalada) nebo z lístků i větviček (cos palos). Také se zde určuje zdali bude v směsici hodně pylu a nebo úplně bez. A v neposlední řadě příchází čas na balení sušiny do plechovek, krabiček, pytlíčků z přírodního materiálu. Takto připravené yerba putuje do celého světa .

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více zde.
Rozumím
pixel